Kansallisarkisto ja taidekokoelmat yhteisiin tiloihin Vaasassa

Pohjanmaalla aiotaan selvittää sopisivatko Kansallisarkiston Vaasan toimipisteen ja Vaasan kaupungin museoiden kokoelmat samoihin tiloihin. Eri tahot ovat huolestuneina seuranneet Kansallisarkiston toimenpiteitä, joiden toteutuessa Vaasan toimipiste lakkaa vuoteen 2024 mennessä. Pohjanmaan, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakuntajohtajat ovat jo ehtineet allekirjoittaa asiasta yhteisen kannanotonkin.

 

Pohjanmaan maakuntavaltuuston jäsen Göran Backman Vöyriltä teki marraskuussa aloitteen, että Pohjanmaan liitto valvoisi ja selvittäisi mahdollisuuksia säilyttää arkisto Vaasassa ja että Pohjanmaan kunnat tukisivat Vaasan kaupunkia neuvotteluissa Kansallisarkiston ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

 

Arkistohyllyt

Kuva: Pexels/Pixabay

 

Siitä on jo sovittu, että 500 hyllymetriä Kansallisarkiston Vaasan toimipisteessä säilytettyä aineistoa siirretään Vaasan kaupungin arkistotiloihin. Yli 11 000 hyllymetriä odottaa kuitenkin hajauttamista muihin toimipisteisiin eri puolille Suomea.

 

Maakuntahallitus antoi kokouksessaan 13.12. maakuntajohtajalle tehtäväksi ryhtyä toimenpiteisiin Backmanin aloitteen johdosta. Maakuntahallitus kehotti kartoittamaan myös maakunnan kaikkien kuntien arkistotilatarpeet. Mahdollisena ratkaisuna nimittäin väläytettiin Vaasan kaupungin museioiden kokoelmatilojen suunnittelun laajentamista siten, että ne palvelisivat myös arkistotoimintaa. Kansallisarkisto ja mahdollisesti myös maakunnan muut kunnat voisivat silloin vuokrata sieltä tarvitsemansa puuttuvat hyllymetrit.

 

Pohjanmaalla asiasta keskustellaan tammikuussa 2022 kunnan- ja kaupunginjohtajien kokouksessa. Maakuntahallitus odottaa selvitystä toimenpiteistä maaliskuun loppuun mennessä.

 

TH

Lisää artikkeleita

Piirretty kuva linja-autosta.

Portfoliohaku

Vaasan kaupunginkirjasto saa uuden kirjastoauton alkuvuodesta 2025. Ulkoasun suunnittelu tullaan tilaamaan taiteilijalta portfoliohaun kautta. Haku on suunnattu ammattitaiteilijoille Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla. Haku on auki 7.-27.10. ja haun perusteella valitaan max. 3 taiteilijaa.

Lue lisää

Yhdistyksen syntymäpäivää vietetään museolla

7.11. 1917 perustettu Vaasan Taideyhdistys viettää 107 vuotispäivää yhdessä Pohjanmaan museon kanssa. Hieman jälkikäteen, eli lauantaina 16.11.2024. Kellonaika on 13 -14. Yhdistyksen jäsenille tästä tiedotetaan vielä erikseen.   Taideyhdistyksemme järjestää yhdessä Pohjanmaan museon kanssa Pohjoistuulen metsä -näyttelyn yleisöesittelyn. Paikalle saadaan näyttelyn toteuttaneista valokuvaajista Ritva Kovalainen

Lue lisää

Syksyn kulttuurivinkit kootusti KULTTOURISSA

KURKISTA tapahtumakalenteriin Vaasan kaupungin erinomaisilla nettisivuilla!   Tältä sivulta löydät kulttuuritarjonnan Vaasassa ja luet uusimmat kulttuuriartikkelit…   https://www.vaasa.fi/kulttour/?fbclid=IwY2xjawFl3B1leHRuA2FlbQIxMAABHTfaEYi9g3BtL6BbU53WdT2H-OfluPXgzdUyGL1v8hIkldHBppP-W2bMHw_aem_CSUcqa1mzMaENV_RztWFtg   Kulttuurisyksyssä tapahtuu – Vaasan seutu on täynnä tapahtumia, isoja ja pieniä, jokaiseen makuun. Valitse parhaat palat ja viihdy!   VAASAN MUSEOT – esillä nyt   Vaasan museot

Lue lisää

100 vuotta tulee täyteen 6.12.2024

Vaasan kaupungintalon julkisivun VALTIONHOITAJIEN KORKOKUVA on Vaasan taideyhdistyksen lahjoitus puheenjohtajansa professori Karl Hedmanin aloitteesta. Taideteos rahoitettiin yleisellä rahankeräyksellä.   Korkokuva paljastettiin itsenäisyyspäivänä 6.12. 1924.   Pehr Evind Svinhufvud 18.5.1918 – 2.12.1918 ja Carl Gustaf Mannerheim 12.12.1918 – 25.7.1919 toimivat Suomen valtionhoitajina ennen ensimmäisen tasavallan presidentin

Lue lisää