Maisema meren rannalta

Taidetta prosenttiperiaatteella Vaasan keskussairaalaan

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen suunnittelussa sovellettiin prosenttiperiaattetta ja osana uudisrakennushanketta pantiin pystyyn taidetyöryhmä huolehtimaan taidehankinnoista. Työryhmän suunnittelemaan kokonaisuuteen kuuluu uusien taideteosten lisäksi deponoituja teoksia ja valokuvia hyvinvointialueen kunnista kuvatulosteina rakennuksen eri pinnoilla.
 

Uudisrakennushankkeen arkkitehtuurisuunnittelun teemaksi oli annettu Pohjanmaan rannikko ja tätä teemaa tukee myös H-rakennuksen taidekokonaisuus.  Teema jakautuu kerroksissa alateemoiksi, jotka ovat satama (00 ja 0-kerros), laguunit (1. – 3. kerros), ranta (4. – 6. kerros) ja meri (7.- 8. kerrokset). Pohjanmaan rannikko -teema näkyykin useissa sairaalan teoksissa.

 
Taidehankkeen tavoitteena oli alusta alkaen tehdä taiteilijavalinnat mahdollisimman avoimesti ja niin, että kaikilla taiteilijoilla on yhtäläinen mahdollisuus tarjoutua taiteen toteuttajaksi. Alkuvuodesta 2021 toteutettu avoin portfoliohaku kiinnosti taiteilijoita laajasti ja portfolioita saatiin yhteensä 225 kappaletta. Uusia töitä tilattiin yhdeksän – mukana myös vaasalaisillekin tuttuja taiteilijanimiä kuten Paula Blåfield ja Geir Byrkjeland.
 
Myös valokuvatapettien ja valokuvataulujen kuvat haettiin avoimen valokuvahaun kautta. Alkuvuodesta 2021 käynnissä olleen avoimen valokuvahaun kautta saatiin yhteensä lähes 1000 valokuvaa. Näiden joukosta on valittu 33 valokuvaa – vähintään yksi kaikista kuntayhtymän kunnista. Osa valokuvista on toteutettu sairaalan seinille valokuvatapetteina ja osa suurina valokuvatauluina. Lisäksi sairaalan seiniltä löytyy valokuvaaja Tero Makkosen luontoaiheisia kuvatulosteita.
 
Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen taidekokonaisuus on esitelty verkossa tarinapankissa. Sieltä selviää niin taiteilijoiden kuin heidän teostensakin tarinat pintaa syvemmältä.
 
TH
 

Lisää artikkeleita

Vaasan taidemuseoissa nyt upeat näyttelyt!

Suosittelijana: Aimo Nyberg, kuvataiteen lehtori, eläkkeellä. VTY ry:n hallituksen jäsen. Nyt on Vaasan taidemuseoissa todella hyvä kattaus! Kaikista näistä alempana mainitsemistani näyttelykokonaisuuksista löytyy oma erityinen lähestymiskulmansa, ja jokaisessa näissä näkyy myös taitavien kuraattorien tekemät laadukkaat ratkaisut. Näyttelyt ovat esillä aina alkusyksyyn asti, eli aikaa on

Lue lisää

Taideyhdistyksen viestintää monipuolistetaan

Vaasan Taideyhdistyksen viime kokouksessa perustettu viestintä tiimi /koko yhdistyksen hallitus tavoittelee yhdistyksellemme parempaa näkyvyyttä pian myös uusilla somekanavilla! Lähiaikoina otetaan käyttöön Facebook ja Instagram näiden kotisivujen rinnalle! Myös näiden kotisivujen ajankohtaisuutta halutaan lisätä. Tämän mahdollistaa se, että päivityksiä on nyt tekemässä aikaisempaa useampi henkilö. Otamme

Lue lisää

Yhdistyksen hallitukseen valittiin

17.4.2024 Vaasan Taideyhdistys VTY ry:n vuosikokouksessa valittiin jatkamaan puheenjohtajana Jukka Porola. Hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla yhdellä muutoksella: Pirjo Raution jäädessä pois tilalle valittiin Jennifer Lipkin.  VTY:n hallituksen jäsenet ovat: Tarja Hautamäki, Laura Hellbom, Jennifer Lipkin, Aimo Nyberg, Sirpa Sainio ja Erkki Salminen. Kannanottoja ei tällä

Lue lisää