Taidekaupungin tarinoita sadan vuoden ajalta

Vaasassa on pitkät perinteet taidekaupunkina. Sata vuotta sitten, marraskuussa 1917 perustettu Vaasan taideyhdistys-Vasa konstförening herätti suurta innostusta paikkakunnalla. Vaikka aika oli levotonta, ensimmäisen toimintavuoden aikana yhdistykseen liittyi lähes 300 jäsentä.

Perustajajäsenissä oli paljon liikemiehiä ja toisaalta kulttuuriväkeä. Merkittäviä vaikuttajia olivat tohtori Karl Hedman ja kauppaneuvos Frithjof Tikanoja. Yksi voimahahmoista oli konsuli Victor Bruun, Vaasan Höyrymyllyn johtaja.

Taideyhdistyksen ensimmäinen kulttuuriteko oli heti näyttävä. Vuoden 1918 lopulla järjestettiin iso taidenäyttely, jossa oli mukana monia kotimaisia kärkinimiä ja peräti 27 Helene Schjerfbeckin teosta.

Suurten saavutusten joukkoon kuuluu taideyhdistyksen piirustuskoulun perustaminen. Koulu aloitti vuonna 1942. Vastaavia kouluja oli tuolloin Viipurissa, Turussa ja Helsingissä. Nykyään koulu on osa Vaasan kaupungin taiteen perusopetusta.

Sadan vuoden aikana taideyhdistys on koonnut merkittävän taidekokoelman, lähes 300 teosta. Vuonna 1998 kokoelma lahjoitettiin Vaasan kaupungille. Kokoelman peruskiviin kuuluu Helene Schjerfbeckin teos La Petite Servante. Se on hankittu tuosta ensimmäisestä näyttelystä, lähes sata vuotta sitten.

Yhdistyksen perustajien haaveena oli perustaa kaupunkiin oma taidemuseo, mutta se unelma ei koskaan toteutunut. Vuosien varrella yhdistyksen taideteoksia on sijoitettu mm. kaupunginkirjastoon, keskussairaalaan ja Svenska Klubbenille.

Juhlavuotenaan Vaasan taideyhdistys on julkaissut kaksikielisen historiikin Tarinoita taidekaupungista, Berättelser från en konststad. Kirja on nimensä mukaisesti kokoelma tarinoita. Yksi tarina kertoo arpajaistauluja voittaneesta rehtorista. Kirjasta voi lukea myös piirustuskoulun tytöistä, konservaattorin katseesta, Einarin matkoista ja grafiikanprässistä. Teosta on myytävänä mm. Pohjanmaan museossa ja Grosin kirjakaupassa.

Vaasan taideyhdistyksen kokoelmasta koottu näyttely on parhaillaan esillä Pohjanmaan museossa.

Lisää artikkeleita

Yhdistyksen hallitukseen valittiin

17.4.2024 Vaasan Taideyhdistys VTY ry:n vuosikokouksessa valittiin jatkamaan puheenjohtajana Jukka Porola. Hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla yhdellä muutoksella: Pirjo Raution jäädessä pois tilalle valittiin Jennifer Lipkin.  VTY:n hallituksen jäsenet ovat: Tarja Hautamäki, Laura Hellbom, Jennifer Lipkin, Aimo Nyberg, Sirpa Sainio ja Erkki Salminen. Kannanottoja ei tällä

Lue lisää

Vielä ehtii ehdottaa Opistotalolle uutta nimeä

Maasillan kupeessa sijaitseva entinen Opistotalo on muuttunut taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden työskentelytilaksi. Uuden käyttötarkoituksen myötä rakennukselle saa ehdottaa uutta nimeä. Kaikille avoin nimikilpailu on avoinna 29.2.2024 saakka. Opistotalon tiloissa toimii parikymmentä tekijää kuvataiteen, musiikin, teatterin, elokuvan ja tanssin aloilta. Heillä on käytössään työhuoneita, harjoitus- ja esitystiloja.

Lue lisää

Tervetuloa kuuntelemaan pohjoismaisten taideyhdistysten webinaarisarjaa

Suomen Taideyhdistys toimii osana pohjoismaisten taideyhdistysten (ENAAK – European Network of Art Associations and Kunstvereine) verkostoa. Verkosto koostuu neljästä toimijasta: Ruotsin, Norjan, Saksan ja Suomen taideyhdistyksistä. Vuonna 2024 verkosto aloittaa yhdessä webinaarisarjan, jossa jokainen maa vuorollaan pitää webinaarin valitsemastaan kiinnostavasta aiheesta. Vuoden ensimmäinen webinaari pidetään tiistaina

Lue lisää